Τι είναι η Γύρη;

Μέρος πρώτο.

Γύρη είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθέων των σπερματόφυτων φυτών. Ενώ η ξένη ονομασία pollen προέρχεται από το λατινικό pollinis. Χοντρικά η σύνθεση ενός γυρεόκοκκου έχει ως εξής : Νερό 3%-15%, πρωτεΐνες και αμινοξέα 10%-35%,ζάχαρα και άμυλο 3%-8%,λιπαρές ουσίες 5%-20%.

Ακόμα στο παχύ τοίχωμα του γυρεόκοκκου μπορούμε να βρούμε βιταμίνες, αυξητικές ουσίες, χρωστικές , ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία. Παρατηρούμε ότι η γύρη από άποψη αμινοξέων και πρωτεϊνών συγκεντρώνει περισσότερα σε σχέση με οποιαδήποτε τροφή ζωικής και φυτικής προέλευσης, γεγονός που της προσδίδει υψηλή διατροφική αξία.

Μία βοδινή μπριζόλα αν την συγκρίνουμε με ίσο βάρος γύρης , έχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα βιταμίνης β5!!