Το πιο σπουδαίο στο μέλι είναι η αρμονική συνεύρεση των στοιχείων του σε καθορισμένες αναλογίες και η συλλειτουργικότητά τους. Με αποτέλεσμα να αποκτά μοναδικές ιδιότητες επηρεάζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το μέλι είναι ένα σύνολο από :Νερό, ζάχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, μέταλλα, αρωματικές ουσίες, οξέα, βιταμίνες, λιπαρά, πρωτεΐνες και έχει βακτηριοστατική δράση.
Υδατάνθρακες
Πρόκειται για το σύνολο των σακχάρων που βρίσκονται στο μέλι (δικσαχαρίτες , τρισακχαρίτες κλπ),το 85%-95% είναι η φρουκτόζη (λεβουλόζη) και η γλυκόζη(δεξτρόζη). Αυτά τα 2 σάκχαρα δεν υπάρχουν στο μέλι είναι προϊόν διάσπασης ενός σακχάρου,της σακχαρόζης (ή σουκρόζης) που υπάρχει κατά κόρον στους φυτικούς χυμούς. Αυτήν η διάσπαση πετυχαίνεται με την βοήθεια ενός ενζύμου που έχει η μέλισσα και λέγεται ιμβερτάση. Η σακχαρόζη εξακολουθεί να υπάρχει σε πολύ μικρά ποσοστά στο μέλι και μετά την διάσπασή της.
Μέλι από πεύκο-έλατο.
Ιμβερτοσάκχαρα: 58-60%
Σακχαρόζη: 8-11%
Υψηλό ph: 4,8-5,1
Ανθόμελα και θυμαρίσιο
Ιμβερτοσάκχαρα: 75-80%
Σακχαρόζη: 0-3%
Χαμηλό ph: 3,7-4,2%
Τα κυρίως σάκχαρα του μελιού πρακτικά είναι αυτά τα τρία. Με την εμφάνιση της μεθόδου της χρωματογραφίας παρατηρήθηκαν ότι υπήρχαν περί τα 15-20 ακόμα (μαλτόζη, ισομαλτόζη, μελετιζόζη κλπ.)Τα σάκχαρα αφομοιώνονται ταχύτατα από τον οργανισμό,αποτελούν μια γρήγορη πηγή ενέργειας και βοηθούν άτομα ταλαιπωρημένα από σωματική και πνευματική εργασία, αθλητές, εγκύους κλπ.